Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο Βουλευτής κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον Τομέα Δικαιοσύνης, κατέθεσαν τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη για το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Σε περίπτωση που ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση, ο κ. Σηφουνάκης προτίθεται να επανέλθει με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, όπου ο Υπουργός θα προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει προφορικά.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: « Ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη»
Η ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, στην περιφέρεια του οποίου θα υπαχθούν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου, αποτελεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνικών και των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων. Ο μόνιμος πληθυσμός της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου, ο  όγκος  των υποθέσεων των Πρωτοδικείων αυτών, αλλά και ο αριθμός των υποθέσεων αρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και οι εφέσεις κατ' αυτών που θα δικάζονται από το Πενταμελές Εφετείο, η έλλειψη απευθείας σύνδεσης των νησιών αυτών με τη Σύρο (Ερμούπολη), όπου μέχρι σήμερα είναι η έδρα του Εφετείου Αιγαίου, και έχει ως συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία και δαπάνη ιδιωτών, δικηγόρων και δικαστών,  καθιστούν αναγκαία την ίδρυση ενός χωριστού Εφετείου. Με την ίδρυση του νέου Εφετείου θα βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης για τους κατοίκους των πέντε ακριτικών νησιών (Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστατίου, Χίου, Ψαρών) αφού θα υπαχθούν σε αυτό και θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση όλες τις εποχές του έτους, καθώς υπάρχει καθημερινή απ' ευθείας συγκοινωνία Χίου Λέσβου. Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και έκδοση αποφάσεων και στο Εφετείο Αιγαίου, αφού οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θα εξοικονομήσουν χρόνο από την έλλειψη ανάγκης για μετακινήσεις, ενώ η δύναμη που θα στελεχώσει το υπό ίδρυση Εφετείο και την Εισαγγελία αυτού, καθώς και οι υπάλληλοι της γραμματείας τους, θα απασχολούνται πλήρως, δεδομένου ότι ο αριθμός αυτών θα ορισθεί ανάλογος προς τον όγκο των εργασιών, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες δαπάνες για τον προϋπολογισμό του Κράτους και να γίνει καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών η ίδρυση, η συγχώνευση και η κατάργηση δικαστηρίων, η επέκταση ή ο περιορισμός της περιφέρειάς τους και η μεταβολή της έδρας τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αν πρόκειται για Εφετείο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε το 135889/6.12.2007 σχετικό ερώτημα προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συνήλθε στις 20 Μαρτίου 2008 και αποφάνθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με την 7/20.3.2008 απόφασή της, υπέρ της ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε δια της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση του ως άνω Εφετείου, για την κατά το άρθρο 95 παρ. 1δ του Συντάγματος  επεξεργασία  του. Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε στις 12 Ιουνίου 2008 με αντικείμενο την επεξεργασία του ως άνω σχεδίου και εξέδωσε την αρ. 111/2008 γνωμοδότηση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 27 ν. 2081/1992, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 εδ. α΄ του ν. 2469/1997- και περιλαμβάνεται ήδη ως άρθρο 90 στο π.δ. 63/2005),  η κατά νομοθετική εξουσιοδότηση έκδοση από οποιοδήποτε διοικητικό όργανο κανονιστικών διοικητικών πράξεων που συνεπάγονται κάθε είδους δαπάνες σε βάρος του Δημοσίου επιτρέπεται εφεξής μόνον αν έχει εγγραφεί αντίστοιχη πίστωση στον Προϋπολογισμό του Κράτους. Στο κείμενο των κανονιστικών πράξεων και ιδιαίτερα στο ακροτελεύτιο άρθρο ή στο προοίμιο αναγράφεται υποχρεωτικά το μέγεθος της δαπάνης, η κατανομή της σε οικονομικά έτη, ο τρόπος αντιμετώπισής της για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και αναφέρεται υποχρεωτικά από το αρμόδιο για την έκδοσή τους όργανο, ο ειδικός φορέας του Προϋπολογισμού και ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου (ΚΑΕ) από την εγγεγραμμένη πίστωση των οποίων πρόκειται να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη. Η αναφορά των ανωτέρω στοιχείων στο σώμα της κανονιστικής πράξης αποτελεί ουσιώδη τύπο για την έκδοσή της.
Κατά την επεξεργασία του σχεδίου διατάγματος διαπιστώθηκε ότι  στην περίπτωση 6 αυτού αναφέρεται ότι από το διάταγμα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Από τα στοιχεία όμως που συνοδεύουν το σχέδιο δεν προκύπτουν τα δεδομένα, ενόψει των οποίων προβλέπεται ότι θα εξασφαλισθεί η λειτουργία του ιδρυόμενου εφετείου χωρίς να προκληθεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού η δαπάνη, την οποία καταρχήν συνεπάγεται η ίδρυση νέου δικαστηρίου για την κάλυψη των αναγκών στέγασης, υλικοτεχνικής υποδομής, στελέχωσης, γραμματειακής υποστήριξης και των λοιπών λειτουργικών εξόδων. Εξάλλου, η παραπάνω ρήτρα του προοιμίου δεν επιβεβαιώνεται από την αρ. 7/2008 σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία, αντιθέτως, γίνεται αναφορά σε έξοδα στέγασης του ιδρυόμενου δικαστηρίου, αλλά απλώς θεωρήθηκε ότι για το σκοπό αυτό δεν θα απαιτηθεί «σοβαρή» δαπάνη, διότι το δικαστήριο αυτό θα εξυπηρετηθεί πλήρως από πλευράς εγκαταστάσεων στο δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης. Ενόψει αυτού, το Τμήμα έκρινε αναγκαίο να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας διευκρινίσεις, με επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων, σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα, το οποίο, άπτεται της νομιμότητας του σχεδίου και ανέβαλε την περαιτέρω επεξεργασία του μέχρι την αποστολή τους. Διευκρινίσεις οι οποίες δόθηκαν, για αυτό και το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά, στη συνέχεια συντάχθηκε και υπεγράφη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, το οποίο και προωθήθηκε για τα περαιτέρω στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Μέχρι σήμερα και παρά την αδήριτη ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Εφετείου (και μάλιστα με ρητή κυβερνητική υπόσχεση για τη λειτουργία του ήδη από τις αρχές της φετινής δικαστικής χρονιάς, που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου) δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία ενέργεια για τη λειτουργία του.
 Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος με προεξέχοντα τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εμποδίζουν να εφαρμοσθεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 7/20-03-2008 υπέρ της ιδρύσεως του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο αρμόδιος Υπουργός
1) Γιατί δεν υλοποιείται η θετική απόφαση 7/20-03-2008 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου περί σύστασης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος, όταν μάλιστα το έχει υπογράψει ήδη ο Υπουργός;
2) Υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από πλευράς Υπουργείου να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ή θα αφεθεί η ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ως άλλη μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση που διαψεύδεται διαρκώς και παραπέμπεται στις καλένδες;
     Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκος Σηφουνάκης
Γιώργος Παπαδημητρίου